Ger De Ruiter

Samen met zijn maat Gert Weststraet is Ger De Ruiter lid van 'Goede vissers', vissers met respect voor de zee. Met zijn schip, de WSW1 'Cyclone', gaan ze vanuit Nieuwpoort hengelvissen op zeebaars en kabeljauw. "We proberen te denken als de vissen, als je dat niet beheerst, dan vang je niks. Wat eet die vis op dit moment, op welke diepte bevindt die zich, welke temperatuur, welke plaatsen, welk soort aas...".

Ger en Gert werken met kunstaas dat ze zelf maken. "Vroeger deed het er niet zoveel toe. Als er een paar ton kabeljauw op een wrak zit, al gooi je een blikopener naar beneden, dan bijten ze er nog in; maar nu is de situatie anders. Er is minder vis, die heeft voedsel in overvloed, dus je moet proberen die natuurlijke situatie zo goed mogelijk te benaderen. Ook vandaag hebben wij weer nieuwe aassoorten aan boord, om te proberen, dat gaat altijd maar door".

None
Click for high res

Met zijn kleine boot kan Ger vaak niet naar zee omdat het te hard waait. Hij moet het hebben van de enkele weken in het jaar dat hij goed kan vangen. "Het hangt ervan af hoe je wil leven, je kan proberen schatrijk te worden, of gewoon een goed leven te hebben. Waar kies je voor? Met liefde voor de zee werken en een toekomst hebben, of zeggen : het kan me niks bommen, ik trek de hele zaak leeg en ik vul mijn zakken... dat soort mentaliteit zie je veel in de grootschalige visserij."

Als lid van LIFE (Low-Impact Fishermen of Europe) verdedigt Ger de belangen van kleinschalige, duurzame visserijen. "Onze betrokkenheid is natuurlijk enorm, we leven van de zee, maar sowieso wordt er weinig rekening gehouden met de visserij op zee. Om de haverklap worden er windparken gebouwd, en zeeboerderijen, en zo gaan ze maar door. Eigenlijk praat je niet meer van vrije zee maar meer over industriegebied, daar gaat het naartoe."

None

Photo by Greet Brauwers - Click for high res