Robin Deman

We spraken Robin Deman, thuis in Heist-aan-Zee op 26 april 2022, tussen twee reizen door. Zoals alle vissers heeft hij een bijnaam, die van hem is Duimpje. En zoals veel vissermannen is hij verknocht aan de visserstraditie: zie het zeemansgraf, getatoeëerd op zijn rug.

None
Photo by Greet Brauwers - Click for high res

Kort daarvoor is hij kapitein geworden, gezagvoerder, van de Z-526 Vaya Con Dios, eigendom van een rederij en een groter vissersvaartuig, "ik mag niet binnen 12 mijl van de kust vissen".
Ze lossen de vangst in Engeland, ze komt dan per truck naar het vasteland.

Robin is 30, haalde eerst het diploma van boekhouder en is dan toch visser geworden, zoals zijn vader. "Maar mijn zoon wil ik dat besparen. Want, eerlijk, je sociaal leven is een ramp, als je zo lang en zo ver weg bent dan is het moeilijk om met iemand iets op te bouwen".

Als kapitein moet hij zorgen dat het schip rendeert, hij moet vis vangen. Dat zorgt continu voor stress. "Als we niet vangen wat ik wilde, dan slaap ik niet meer". Elke visser heeft zijn methoden. Zoals veel collega's tegenwoordig houdt ook Robin Deman een elektronisch archief bij, met plaatsen en data van rijke vangsten, stenen die het materiaal kapot maken of welke routes hij gevolgd heeft.
Die gegevens zijn zijn bedrijfsgeheim, het is hoogst uitzonderlijk dat één visser zulke gegevens met een andere deelt.

None

Photo by Greet Brauwers - Click for high res