A Seat for the Sea #3

Wat betekent de zee voor jou? wat heb jij met haar meegemaakt ?

Ontmoetingen met kustbewoners, sommigen met lokale roots, anderen aangespoeld

None
Sea-acrylics on canvas - Photo by Bushra Alahmad - Click for high res

Als kinderen op het strand, bouwden we kastelen van zand, en ruilden bloemen van papier voor schelpen, en spoelden de kastelen weg bij opkomend tij, so what, dat hoorde erbij, pas later leerden we dat we de zee konden bedwingen. De zee maakt rustig, de zee maakt bang, afhankelijk van wat je met haar hebt meegemaakt. De zee is spektakel, ze is attractie, en zeker wanneer de golven over de dijk slaan ; ze is ook onderstroom en dreiging, ze wordt trauma : pijnlijke herinnering voor wie haar heeft overwonnen maar weet hoe anderen haar niet hebben overleefd. Let op met de zee, zeggen ook de legenden. Altijd die twee gezichten.

Voor het derde station van A Seat for the Sea, voorjaar 2022, zochten we kustbewoners op, in de Oostendse Vuurtorenwijk, in Bredene en Nieuwpoort. De enen hebben de zee altijd gekend, maar zien haar nu verdwijnen. Voor anderen die over de zee reisden, weg van gevaar en geweld, is de kust hun nieuwe thuis, ze moeten wennen. Dat gaat, als je daarvoor al kind van de zee was, maar blijft hachelijk voor wie zich over zee moest redden.

Samen met muzikant en geluidskunstenaar Thomas Werbrouck organiseerden we naast de gesprekken een audioworkshop op 19/05 en 21/05/2022: field recordings in Oostende en geluidseffecten met water in de studio van O.666.

Met de getuigenissen, de opgenomen geluiden en muziek van Thomas Werbrouck maakten we een nieuw verhaal, een podcast.

Play podcast 'A seat for the Sea; de zee maakt me rustig... en toch ook niet'

None
visual by Raf Custers (SELFIE) - Click for high res