Gillis Van der Wee

Sound designer Gillis Van Der Wee focust op de volatiele verhouding tussen het klanklandschap en muziek. Hij behaalde een diploma Sociologie aan de KULeuven en studeerde in 2018 af in de richting ‘Sound Design’ aan het RITCS, School of Arts. Momenteel werkt hij als field recordist, sound designer en componist voor verschillende onafhankelijke film- en audiomakers.

Samen met Lotte Nijsten werkt hij aan 'Booreiland', een multimediale theatervoorstelling over de ecologische impact van de maritieme industrie op de onderzeese ecosystemen in de Noordzee. In de Noordzee staan meer dan 900 olie- en gasplatformen verspreid over de territoriale wateren van verschillende Europese landen. Maar terwijl onze vraag naar energie alleen maar toeneemt, raken de olie- en gasvelden in Europa en daarbuiten stilaan uitgeput. Wat overblijft zijn onbemande schroothopen, te midden van de zee.

Met de tijd zijn de poten van de oude platformen getransformeerd in kunstmatige riffen, waarop koralen en zeedieren zich hebben gevestigd. Het boorplatform wordt een symbolische plek waar wetenschap, industrie en zeeleven samenkomen. Het publiek neemt plaats op het podium. Via een immersieve audiovisuele ervaring krijgen we een intiem portret van de Noordzee vanuit verschillende perspectieven: een mariene wetenschapper, een lokale visser, een offshore arbeider en het klanklandschap van de zee zelf.

Lotte en Gillis vertrekken daarvoor vanuit een luisterende houding: wat vertellen de klanklandschappen van de Noordzee ons? Wat is onze relatie met de zee? Wat verlangen we van de zee en wat geven we haar terug? Hoe gaan we om met toekomstige klimatologische uitdagingen?

None

Click for high res