A Seat for the Sea #5

Zeven kunstenaars, een collage van performances, tijdens Theater aan Zee, Oostende

Er beweegt zoveel in de zee. Maar aan de zee wordt niets gevraagd. Heeft zij dan geen stem?

Op 6/08/2022 tijdens Theater Aan Zee bij Kaap

None
Photo by Greet Brauwers - Click for high res

In deze voorstelling maken we contact met de zee, voorbij het functionele onderhoud, de zonering, de suppletie en het opspuiten van het strand. Dat kan perfect vanuit Kaap op de Oostendse zeedijk. Kaap ligt immers binnen het bereik van de golfslag, het getij, de geur van de zee.

Overal op zee neemt de activiteit toe. Zonder aan de zee iets te vragen.
Zeven kunstenaars, die gefascineerd ‘werken’ met de zee, stellen dat in vraag. Heeft de mens geen andere keuze dan de omgeving uit te buiten? Terwijl de industrie waarde put uit de oceaan, onderzoeken zij hoe de zee in haar waarde te laten. Verschillende stemmen spreken voor de zee.

Greet Brauwers en Raf Custers nemen diepzeemijnbouw onder de loep.

Kunstenaar/onderzoeker AnneMarie Maes bestudeert micro-organismen in de zee, primaire schakels in de voedselketen, plankton, algen, wieren, zelfregulerende systemen waarmee wij de symbiose aangaan.

Marjolijn Boterenbrood creëert laboratoria van kunstenaars en onderzoekers voor gebieden in verandering. Ze dompelt zichzelf onder in het landschap om er de niet zichtbare gevoeligheid van te ondergaan. Want richt je blik naar je omgeving, en je vangt geschiedenis op, complexiteit, en de hand van eb en vloed.

Lotte Nijsten en Gillis Van der Wee scheppen samen met Thomas van Walle een landschap uit geluid dat ze op zee capteren. Daar is de natuur overal en toch afgesneden van de mens die op schepen of booreilanden werkt.

Anna Luyten verbindt de performances en performers met elkaar, waarna een uitwisseling volgt met het publiek.

De performances kan je nu bekijken op Vimeo: